Funkcjonowanie hotelu pracowniczego zdecydowanie różni się od tego, jak działają hotele w kurortach turystycznych. Hotele pracownicze nie są obiektami, które oferują swoim gościom szereg atrakcji hotelowych i wiele możliwości spędzania wolnego czasu. Nie oznacza to jednak, że nie dbają o komfort i bezpieczeństwo swoich gości. Hotel pracowniczy musi zapewnić warunki odpowiednie do odpoczynku po pracy, a także miejsce do przygotowywania posiłków. Jednocześnie powinien wprowadzić zasady bezpieczeństwa i dbać o ich przestrzeganie.
Bezpieczeństwo w hotelu pracowniczym
Hotel pracowniczy to miejsce, w którym zatrzymują się zarówno osoby samotnie przebywające w podróży służbowej, jak i duże grupy pracowników. Zazwyczaj są to mężczyźni. Nie trudno się domyśleć, że w miejscu, gdzie gromadzi się wielu mężczyzn, a niektórzy z nich sięgają w wolnym czasie po alkohol, mogą pojawić się jakieś niesnaski. Dlatego też w hotelu powinny funkcjonować pokoje maksymalnie czteroosobowe, co zapobiegnie tworzeniu się większych grup pracowników.
Spożywanie alkoholu w hotelach dla firm
Mile widziane są jasne zasady dotyczące ciszy nocnej i spożywania alkoholu. Osoby, które nagminnie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających i stają się przy tym agresywne, obsługa hotelowa powinna natychmiast usunąć. Picie alkoholu na korytarzach i w częściach wspólnych budynku powinno być zabronione, co zwiększy prawdopodobieństwo, że osoby nietrzeźwe pozostaną w swoich pokojach i nie będą nawiązywały kontaktu z innymi mieszkańcami hotelu.
Hotel pracowniczy – obsługa urządzeń elektrycznych i gazowych
Restauracja w hotelu pracowniczym jest rzadkością, natomiast normą są pomieszczenia kuchenne z kompletnym wyposażeniem. Bezpieczny hotel pracowniczy to taki, który udostępnia gościom sprawne, atestowane urządzenia, a w razie potrzeby – zapewnia dostęp do instrukcji obsługi. W regulaminie powinno być jasno napisane, że nie wolno pozostawiać włączonych urządzeń bez nadzoru. Mile widziane są również informacje o karach porządkowych dla osób, które zostawią garnek lub patelnię na ogniu, doprowadzą do spalenia naczynia i zadymienia pomieszczenia. Groźba kary może zmusić do przestrzegania zasad bezpieczeństwa.
Z urządzeń elektrycznych i gazowych nie powinny korzystać osoby niebędące gośćmi hotelu. Ponadto takie osoby powinny opuścić miejsce przed ustaloną porą ciszy nocnej. Osoby, które nie poproszą swoich gości o opuszczenie hotelu w wyznaczonym czasie, mogą zostać ukarane karą finansową, a w razie gdyby sytuacja miała się powtórzyć – poproszone o zabranie swoich rzeczy i opuszczenie obiektu.