Jak palić w piecu?

Może się wydawać, że palenie w piecu nie jest czynnością szczególnie skomplikowaną, zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji dobrej jakości opał. Tymczasem wiele osób nie potrafi szybko i skutecznie wzniecić ognia w kotle grzewczym. Z pieca wydobywają się kłęby gęstego dymu, a ostatecznie wszystko gaśnie i czynność rozpalania podejmowana jest po raz kolejny. Dlatego zanim rozpoczniemy korzystanie z nowego urządzenia grzewczego, powinniśmy dowiedzieć się, jak palić w piecu, by było to oszczędne i ekologiczne.

Prawidłowe przygotowanie opału

W piecach z paleniskiem wykorzystuje się opał różnego rodzaju, począwszy od węgla, poprzez ekogroszek, miał, drewno, a skończywszy na pellecie. Niezależnie od rodzaju, powinno to być paliwo dobrej jakości, pochodzące od sprawdzonych producentów i przede wszystkim suche. Palenie mokrym drewnem czy pelletem nie tylko spowoduje problemy z utrzymaniem ognia i efektywnością ogrzewania, ale przede wszystkim doprowadzi do zanieczyszczenia kotła i przewodów kominowych, a także stanie się jedną z przyczyn zanieczyszczenia powietrza. Opał należy przechowywać pod dachem i chronić przed zawilgoceniem, a pellet dodatkowo odizolować od posadzki poprzez ułożenie desek czy zastosowanie palety.

Bezpośrednio przed podjęciem próby rozpalenia ognia, powinniśmy przygotować odpowiednią ilość opału. W przypadku drewna i węgla będą to kawałki różnej wielkości, zarówno grubsze, jak i bardzo drobne, stanowiące rozpałkę. Ułożyć można je na kilka sposobów, w zależności od tego, czy będziemy rozpalać ogień od dołu, od góry czy też stawiamy na rozpalanie kroczące.

Jak palić w piecu? Kotły z samozapłonem

Technikę palenia w piecu warto opanować nawet wówczas, gdy decydujemy się na zakup nowoczesnego pieca z automatycznym samozapłonem. Taką funkcjonalność spotyka się przede wszystkim w kotłach na biomasę, które wyposażone są w element grzejny zainstalowany wewnątrz palnika, potocznie nazywany grzałką lub zapalarką.  Do tego dochodzi odseparowany układ spalania, a także układ podawania paliwa z zasobnika. Wszystko to sprawia, że korzystanie z kotłów pelletowych jest bardzo wygodne. Niemniej nigdy nie wiadomo, kiedy może przydać się umiejętność wzniecania ognia w tradycyjnych urządzeniach grzewczych.

Sposoby rozpalania kotła

Jak palić w piecu? Tak, by ograniczyć powstawanie dymu. Trudno o taki efekt, jeśli preferujemy rozpalanie od dołu, a pierwsze ogniki zasypujemy dużą ilością opału. Jeśli chcemy ograniczyć powstawanie dymu, wystarczy dosypywać opał stopniowo, dbając by nie doszło do zahamowania rozprzestrzeniania się ognia.

Za lepszą metodę uznaje się rozpalanie od góry, kiedy to cały proces odbywa się w pobliżu przewodów kominowych, a co za tym idzie – dym ma mniejsze szanse na wydobycie się przez drzwiczki pieca. Palenie od góry można wdrażać w każdym urządzeniu, które ma wlot powietrza pod ruszt, a wylot spalin u góry paleniska. Palenie od góry jest procesem cyklicznym, co oznacza, że w do uruchomionego kotła nie dokłada się paliwa aż do momentu całkowitego wypalenia opału.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *